2022.01.16 17:15 – (Koncz Mars János véleménycikke)

A pofátlanság kimaxolva

...avagy még mindig a díjnyertes - de persze diszkavifikált - írásommal reklámozzák magukat

Múlt év (2021) december 27-én az Arte Tenebrarum Könyvkiadó kijelentette a FB felületén, hogy „diszkvalifikálnak” szerződésszegés miatt. Ez persze úgy röhej, ahogy van, mivel sem szerződésszegés nem történt - csupán a nekem jogosan járó tiszteletpéldány iránt merészeltem érdeklődni -, sem pedig a sportból lopott „diszkvalifikálás” kifejezésnek nincs sok értelme, ugyanis nem bizonyosodott be utólag, hogy a pályázati mű beadásakor vétettem volna a versenykiírásban foglaltak ellen.

Bár az egész egy klasszikus jogi „bullshit”, amit a fent nevezett kiadó szívesen alkalmaz az elégedetlen szerzőivel szemben, úgy voltam vele: Ki a fenét érdekel, ha ki akarjátok herélni saját kiadványotokat, és kiveszitek a legjobb írást, akkor hajrá! Ugyanis a dörgedelem azzal ért véget, hogy a művemet kiveszik a kiadványukból. Az e-könyv verzióból haladéktalanul eltávolítják, az új verziót pedig eljuttatják a terjesztőinkhez.

Sebaj! A joga mindenkinek megvan, ahhoz hogy hülyét csináljon magából! Más kérdés, hogy erre az önnön ostobaságukra hivatkozva jelentették ki, hogy nem lehet további követelésem velük szemben.

A „kiadó” a saját weboldalán nagy dirrel-durral meg is változtatta a fülszöveget (hogy a tartalomhoz hozzányúlt-e, azt nem tudom), viszont a vezető magyarországi terjesztőknél még a mai napig is (több mint két héttel a nagy püffögés után) az én művem fülszövegével csalogatják a vevőket. Ez ici-picit furcsa! A fülszöveg módosítása általában max 1-2 nap, ennek pedig így, ebben a formában némileg csalás jellege van, hiszen a jóhiszemű vásárló a fülszöveg alapján veszi meg a kiszemelt könyvet. Ráadásul arra sem lehet hivatkozni, hogy a raktáron lévő készletet nem zúzzák be, mert annyira nem öntudatosak, hiszen ebben az esetben e-book-okról beszélünk.

A dörgedelem (ha valakit érdekel), a cikk végén olvasható!

Nézzük meg néhány jelentősebb, hazánkban népszerű könyvterjesztő oldalán készült képernyőmentést:

Líra


Book24


Libri


Bookline

Majd a dörgedelem rám vonatkozó része:

Valahogy nekem úgy tűnik, hogy a nevem meghurcolása a követőik és az esetleges FB látogatóik előtt picivel sürgetőbb feladatnak tűnt számukra, mint a beharangozott „eltávolítás” végrehajtása. Sejtem, ahogy a többi esetben, úgy itt sem kell magyaráznom senkinek a feltételezhető pofátlanságot! :)

Az elmondottakon természetesen az sem segít, hogy az Arte Tenebrarum Könyvkiadó új név alatt próbálkozik és úgy jelenteti meg a könyveket, hogy azokat a Tükörvilág Könyvek Kiadó (?) adja ki.


A témához kapcsolódó oldalak:
cikk_pofatlansag_kimaxolva