2022.01.31 16:57 – (Koncz Mars János véleménycikke)

Bestseller-trükk

…avagy a Zellerség titka

Nemrég beszélgettünk egy ismerősömmel arról, hogy miként lehet valaki bestseller író.

Nos, az egyszerűbb és – reméljük sok esetben – valós válasz az, hogy szorgalommal, sikeres írásokkal, magával ragadó történetekkel és egyedi, sok esetben utánozhatatlan stílussal.

De felvetődik a kérdés, hogy miként másként lehet ugyanezt a „státuszt” elérni.

FONTOS! Nyugalom megzavarására alkalmas szöveg következik!

Többszörös bestseller írók csak saját felelőségükre olvassák tovább!

Hallod, Ken Follett? Hallod Stephen King? Hallod, J. K. Rowling?

Tehát előre szólok, hogy aki rossz képességű zenebohócból képezi át magát tehetségtelen illuzionistává, az piszok mérges szokott lenni, amikor a legjobb szemfényvesztéséről lerántják a leplet. Fel vagyok készülve, hogy lesz olyan, aki majd feljelent (lepontoz, megátkoz, beleír valamelyik gyenge horrorjába, ahol kínos és megalázó halált kell majd halnom stb.), sőt kijelenti, hogy csak azért magyarázom el a trükköt a szánalmas mesterkedésével kapcsolatban, mert irigylem a tehetségét vagy tudását:

Nos igen, sokan ismerünk olyan írókat, akik például a Google Play felületén lesznek bestseller írók, sőt ehhez még saját kis jelvényt is mókolnak maguknak. Ezt a jelenséget már gúnyoltam néhány alkalommal (sőt készítettem magamnak egy eredeti BestZeller jelvényecskét is), de nem adtam magyarázatot a mikéntekről.

Tehát jöjjön a trükk magyarázata:

1. Először is fontos, hogy a GooglePlay Könyvértékesító (továbbiakban GPK) felületén kiadóként töltsd fel a könyvedet! Majd mindjárt meglátod, hogy miért. Szóval csak akkor fogsz tudni „mókolni”, ha vagy te magad vagy a kiadó vagy nagyon komoly befolyással bírsz a kiadó tulajdonosára.

2. Feltöltöd a „művedet” és megjelölsz hozzá egy rakat műfaji besorolást. Az észak-amerikai BISAC műfajlistából válogatva némi angol nyelvtudással egy egész csokrot állíthatsz össze ezekből.

3. Megadod a „mű” árát, majd vársz 1-2 napot. Nagyjából ennyi idő után véglegesíti a rendszer a feltöltött anyagot.

4. Kiadóként belépsz a feltöltőfelületre és létrehozol egy promóciót (mondjuk olyat, hogy „az egyetlen promócióskód ismeretében ettől-eddig ingyenesen tölthető le a könyv”), de a promócióskódot nem hozod nyilvánosságra, hiszen nem az a célod, hogy valakit, valakiket megajándékozz az ingyenes letöltés lehetőségével. Nem! Dehogy.

5.Kilépsz a felületről.

6. Előre elkészített gmail-es kamuprofilokkal újra fellépsz (de a google alapú személyazonosítást végző rendszer új látogatónak tekint, ezért nem a feltöltő-, hanem a vásárlófelületre dob). Mivel láttunk már gmail-es kamuprofilt, tudjuk, hogy ilyen készíthető. A google-azonosítás gyengeségével visszaélve szoktak a kamuprofil lovagok bosszúlepontozást is végrehajtani.

7. A kamuprofillal az adott műre vásárlást kezdeményezel, majd amikor fizetésre kerülne a sor, a promóciós kóddal „fizetsz”.

Ennyi!

Hogy ennek mi értelme van, hiszen egyetlen könyvedet sem vásárolta meg senki? A lényeg, hogy a GPK rendszere ezt érvényes tranzakciónak tekinti és így az írásod kap egy tranzakciós bónuszpontot, ami a műfajoknál a besorolást befolyásolja. Ha egy nap alatt 10-12 ilyen kamuvásárlást végrehajt valaki, akkor – lévén a GPK nem nagyon pörög hazánkban – előre kerülhetsz és máris „Zeller” lehetsz. Ezután csak kell készítened egy videót róla és eget-földet telekürtölni vele.

Amikor korábban „A kártevő” című írásom a lepontozási botrány után „bestZeller” lett, akkor gyakorlatilag 4-5 vásárlás történt egy nap alatt. Jó, azok igazi vásárlások voltak, de a tranzakciós bónusz esetében ez mindegy.


A témához kapcsolódó oldalak:
cikk_bestzeller_trukk